יום שבת, 23 בינואר 2010

משחקים לימודיים

משחק קלפים מעורר לעיתים אסוציאציה שלילית, אך משחק קלפים עליו מולבש תוכן לימודי הוא כבר משהו אחר לגמרי. במסגרת לימודי פיתחנו אני וענת, בת זוגי לעבודה, משחק רמי בנושא יחידות נוף בא"י. אני מלמדת בבית הספר כיתות קשות בעיקר מב"ר ואתג"ר, תלמידים אלו מתקשים בלימוד עצמי ובשינון של החומר. שינן החומר ע"י משחק יוצר אצל התלמידים הרגשה חיובית כלפי תהליך הלמידה. ניתן להשיג כאן גם הנאה, אך גם למידה.


אני רצה לספר על פעילות אותה העברתי בכיתה. נכנסתי לכיתה שביום רגיל יש בה 20 תלמידים אך מכיוון שזה היה יום לאחר הבגרות בלשון, נכחו רק שישה תלמידים. הסברתי להם שהיום נשחק רמי. התגובה הייתה שמחה אך אם חשש מה. כאשר הוצאתי את הקלפים התגובה הראשונית הייתה "אין מספרים, אך נשחק".

לאחר שהסברתי את כללי המשחק התחלנו לשחק כאשר התלמידים משתמשים באטלס בכל בעיה, ובכדי לבדוק את המתחרים. בסיכומו של המשחק ראיתי הנאה גדולה אצל התלמידים.

תלמידים שבשיעורים רגילים לא תמיד היו קשובים, שחקו ברצינות, כל אחד רצה לנצח, לעיתים בכל מחיר.

נראה לי שהשגתי במשחק זה גם פעילות חברתית הפגתית אך גם פעילות לימודית. רוב המשחקים לא זכרו את נושא המשחק וכך השגתי חזרה על החומר מתחילת השנה ותרגול השימוש באטלס.

לסיכום אני ממליצה לכל מורה לחשוב מידי פעם על פעילות כזו, המצריכה מאמץ מצד המורה, אך תורמת רבות לשיפור דרכי ההוראה.


יום רביעי, 20 בינואר 2010

הרצאות מוקלטות ברשת

הרצאות מוקלטות בנושאי הלימוד בגיאוגרפיה החלו לעלות לרשת בתקופה האחרונה. הרצאות אלו התחילו במסגרת ההערכות החינוכית בתקופת מבצע "עופרת יצוקה", כאשר ילדי הדרום לא ביקרו בבית הספר. במסגרת לימודית שודרו הרצאות בנושאי הלימוד השונים בטלוויזיה, ההרצאות הועברו בצורה של שיעור כאשר באולפן ישבו תלמידים, המורים היו ברובם מפורסמים שונים כמו פרופסורים, אנשי חינוך, כלכלה וחברי כנסת.


בהמשך הועלו השיעורים בנושאי הגיאוגרפיה לאתר של מט"ח למורי ותלמידי הגיאוגרפיה. לאתר זה צורפו שיעורים חדשים שהוקלטו ע"י מורים מהשטח. השיעורים החדשים שונים באופיים השיעורים הראשונים. בשעורים אלו מופיע המורה בצד כאשר מימינו רצה מצגת, המורה מסביר ע"פ המצגת.

לדעתי ישנה בעיה בצורת שיעורים אלו. ניסיתי להראות בכיתה דוגמה לשיעור מאין זה, תוך כדי שאני עוצרת מידי פעם בכדי להרחיב ולהדגיש נושאים שונים. תלמידים רבים התקשו לעקוב אחרי החומר, לישיבה המונוטונית של המרצה יצרה אצל חלק מהתלמידים חוסר שקט.

השיעורים המתוקשבים במתכונת זו לא יכולים להחליף את המורה בכיתה. אנו מנסים למצוא דרכי הוראה מגוונות בכדי ליצור אצל התלמידים עניין. דרך אתר זה ניתן לגוון את ההוראה אך יש לזכור שאין תחליף למורה בכיתה, וצורת לימוד זו יכולה ליתומך ולעזור.
מצורף קישור לאתר, דרך לומדים גיאוגרפיה.
http://geo.cet.ac.il/