יום שלישי, 28 ביולי 2009

למידה שיתופית

במסגרת לימודי נתבקשתי ליצור הגדרה למושג "למידה שיתופית", הגדרה שתוכנס וטכנולוגית הויקי.
למידה שיתופית היא לא תלוית טכנולוגיה, למרות שהטכנולוגיה יכולה לסייע לה ולקדם אותה.
את שורשי הלמידה השיתופית ניתן לראות עוד בימי התלמוד כאשר התפתחה הלמידה בחברותה, הקשר האישי והאינטראקציה בין הלומדים מוסיף רבות לתהליך הלמידה. מניסיוני האישי למידה בקבוצה תורמת רבות וישנם תלמידים רבים שסגנון למידה זה מאפשר להם להגיע להישגים לימודיים גבוהים יותר.
הטכנולוגיה הקיימת היום רק יכולה לחזק את הלמידה השיתופית, אין כבר צורך במפגש פנים אל פנים, כל האינטראקציה נערכת באמצעות המחשב. מצד אחד יש לכך יתרונות רבים, כל אחד פועל בזמן ובמקום הנוחים לו, אך אני רואה בכך גם חיסרון גדול, אין אינטראקציה חברתית. הלמידה העצמאית מול המחשב יוצרת לדעתי ניקור, חוסר ההכרות האישית בין הלומדים יכולה להפחית מיתרונות הלמידה השיתופית. אני רואה חשיבות רבה במפגשים פנים אל פנים היוצרים גם אינטראקציה חברתית ומאפשרים לדעתי למידה פורייה יותר.
אני מצרפת קישור לאתר של ד"ר אברום רותם הדן בנושא.
http://avrumrotem.com/avrum-S/AR_lemida_shitufit/1%20lemida/lemida%20shitufit%201_2.htm

יום שבת, 11 ביולי 2009

בגרות מתוקשבת

בחמש השנים האחרונות אני מגישה תלמידים לבחינת בגרות מתוקשבת בגיאוגרפיה. זהו פרויקט שהתחיל עם מספר מצומצם של בתי ספר ועם השנים הולך ומתרחב.
התלמידים ניגשים לבחינה זו במסגרת בחינת הבגרות בגיאוגרפיה של חמש יחידות, היחידה החמישית היא אנסין- חבל ארץ שלא נלמד. החידוש ביחידה זו היא האפשרות של התלמידים לראות מספר מפות במקביל על המסך, ולהסיק מהן לגבי השאלות. דבר נוסף שהוכנס לבחינות הבגרות היא האנימציה. התלמיד מקבל תופעת טבע בתנועה, כמו שהיא מתרחשת בטבע. אפשרות זו פותחת בפני התלמיד יכולת להבין תהליכים בצורה ברורה יותר ומקלה עליו את הסבר התופעה.
לאורך השנים גיליתי כיחידת לימוד זו היא היחידה שבה תלמידים מתקשים ביותר, המעבר לבחינה מתוקשבת הקל עליהם מאוד והעלה את ממוצע הציונים.
למרות ההצלחה הגדולה של הבחינה עדיין ישנם קשיים, הקושי הגדול ביותר הוא הקושי הטכני. ברוב בתי הספר אין כמות מספקת של מחשבים לכל התלמידים המעוניינים להיבחן. בעיה נוספת היא תלמידים המרגישים קושי בישיבה מול מחשב בזמן בחינה, בכל מחזור אני מזהה תלמידים שלא מרגישים בנוח ומבקשים לעבור את הבחינה במתקונת הישנה מול מחברת ואטלס.
בעיקבות התנסות זו נראה לי כי התפתחות הבחינה המתוקשבת חשובה מאוד ועוזרת מאוד לתלמידים, היא גם פותרת לעיתים את בעיית לקויי הלמידה.

יום רביעי, 8 ביולי 2009

ספר אורחים- משוב



ברשומה זו תוכלו אתם האורחים להגיב לבלוג שלי.

כולי תקוה כי תגיבו לרשומות האם אתם חושבים כמוני? או אולי יש לכם רעיונות כיצד לפעול אחרת.

טכנולוגית ויקי בחינוך

טכנולוגית הויקי היא טכנולוגיה חדשה שגויסה למערכת הפדגוגית רק בשנים האחרונות. טכנולוגיה זו כמעט ולא נוסתה בבתי הספר, אך נוסתה בהצלחה באקדמיה.
לאור המחקרים האחרונים אותם קראתי לצורך עבודה זו נראה לי כי אכן מדובר בטכנולוגיה העשויה לטרום רבות לתהליך הפדגוגי.
ברצוננו ליצור בוגר המוכן לחיים האמיתיים, בוגר שידע להתמודד עם אתגרים טכנולוגים ואינטלקטואלים. טכנולוגית הויקי עשויה לתרום רבות ליצירת בוגר זה. מדובר על למידה עצמית המפתחת קודם כל אחריות אישית, הצורך לעמוד במשימות אישיות מפתח זאת, אומנם יש דרכים רבות אחרות לפיתוח האחריות שאינן מיוחדות לויקי, אך שילוב האחריות עם התכונות האחרות הייחודיות לטכנולוגיה הויקי תורמת רבות לעניין.
טכנולוגיה זו יוצרת חשיבה ביקורתית אצל הלומד, משפרת את כישורי כתיבה וסינון החומר, מצד שני היא מלמדת להעביר ביקורת אך גם לקבל ולהתמודד עם ביקורת.
רוב הטכנולוגיות החדשות, המגויסות לטובת הפדגוגיה, לא מצליחות לשלב בין העבודה העצמית מול המחשב, לבין הקשרים החברתיים והיכולת לפתח קשרים בין אישיים. טכנולוגית הויקי מצליחה ליצור את השילוב של המחשב עם פיתוח כישורים חברתיים. ראינו בעבודה כי הצד החברתי הוא החלק החשוב ביותר להצלחת הפעילות. שימוש בטכנולוגיה ללא המפגשים הבין אישיים ויצירת מערכת הנורמות לעבודה, הוא החלק החשוב לדעתי בתהליך הלמידה.
אני תקווה כי מערכת החינוך בארץ תשכיל לעשות שימוש רב יותר במערכות טכנולוגיות ובמיוחד בטכנולוגית הויקי. לדעתי טכנולוגיה זו מתאימה למערכת החינוך בישראל בעיקר בגלל השילוב בין הלמידה העצמית ללמידת העמיתים, והלמידה האישית ללמידה בשילוב החברתי.
יצירת מאגר ידע משותף מרחיב אופקים ויוצר דינמיות בלמידה ולעיתים קרובות יכול להביא אותה למקומות לא מתוכננים, אך תורמים מאוד ללומדים.

חששות

אתמול הובהרו לי הדרישות מהבלוג שלי, דרישות אלו העלו בליבי חששות כבדים לגבי התמודדותי עם טכנולוגיות חדשות שאנני שולטת בהן. היום החלתתי לכתוב על חחשותי, במהלך הכתיבה כאשר כמעט סיימתי את הרשימה, אנני יודעת מה קרה אך הרשומה "נעלמה". כל חששותי התגשמו, אך החלתתי לא להתייאש ולנסות לשחזר את מה שנמחק.


לאורך השנים החשבתי את עצמי כמי שאיננה חוששת מטכנולוגיה ומשינויים, הרי נכנסתי בגל הראשון לבגרות מתוקשבת, אני עושה שימוש יום יומי המחשב, מה יכול להיות לא מובן! או קשה!. לאחר השיעור אתמול, פתאום, הרגשתי שאני מבינה את כל המורות הוותיקות בבית הספר שתמיד הביעו חשש מתוכניות חדשות בעיקר אם היתה מעורבת בהן טכנולוגיה.


הכניסה לעולמות לא מוכרים לי מלאה אותי במחשבות כיצד אצליח ליצור תויות, ליצור רשימת מועדפים בדלישס, או ליצור מסמכים בגוגל דוקס... .


למרות החששות החלתתי שאני לוקחת על עצמי את המשימה ללמוד וליצור בלוג חינוכי שיתרום לתהליך הלימודי אותו אני עוברת במסגרת לימודי התואר השני.